Kontakta oss och begär offert!

Ta kontakt

Sök

Ansök på sajten

Liquid error (layout/theme line 261): Error in tag 'section' - 'mega-menu-1' is not a valid section type Liquid error (layout/theme line 264): Error in tag 'section' - 'mega-menu-2' is not a valid section type

Dimensionering av elnätet

ANVÄNDNING AV DIMENSIONERING AV ELNÄTET NÄR DU VÄLJER EN ELBILLADDNINGSTATION

En högkvalitativ laddstation laddar din bils batteri snabbt. Vi tycker att det alltid är värt att välja den mest effektiva laddaren, för det är också en investering i framtiden. Elbilar utvecklas och interna billaddare växer. Att förnya en dyr laddare efter några år känns förstås inte bra. Du hittar information om olika bilars inbyggda laddare på vår hemsida. Att ladda en hybrid även med låg effekt går till exempel ganska snabbt, men att ladda en helt eldriven bil kan ta upp till 2 dagar. När du väljer en mer effektiv laddare är prisskillnaderna inte nödvändigtvis stora, så du bör också tänka på framtiden. Ofta kan dock den tillgängliga kraften begränsa valet av laddare.

Så hur kraftfull laddare kan jag få? Äldre hus har vanligtvis t ex en 25 A huvudsäkring. Då kan du inte få en 32 A enhet som kan installeras med fast ström. I flertalet nya fastigheter är dock huvudsäkringen större. Ska du förnya elnätet eller bygga en ny fastighet är det värt att dimensionera huvudsäkring och anslutningskabel för nödvändig mängd elbilsladdningskapacitet. Dessa laddare är vanligtvis de enheter som kräver mest ström i ditt elektriska nätverk.

Dimensionering ska alltid göras tillsammans med en sakkunnig elektriker eller konstruktör. Nedan finns dock information om hur du själv grovt kan bedöma detta:

Titta på effekten av din huvudsäkring och multiplicera den med spänningen 230 V och antalet faser som används. T.ex. 35Ax230Vx3=24,15 kW. Räkna sedan ut den maximala effekten som används av dina andra elektriska apparater SAMTIDIGT (förutsatt att alla använder tre faser), t ex spis 6kW+köksmaskiner 5kW+tvättmaskin och torktumlare 2kW+övriga apparater 1kw=14kW. I exemplet har laddstationen en effektreserv på 10,15 kW. Effekten som krävs för belysning, speciellt med LED-lampor, är så låg att den inte behöver tas i beaktande. Denna beräkning är egentligen bara vägledande och olika faser kan laddas på olika sätt. Den maximala belastningen för varje fas får inte heller överskridas, det vill säga i exemplet är den återstående effekten i praktiken mindre än 10kW. Under installationen ska kraften fördelas så jämnt som möjligt, men ofta är den första fasen mer belastad.

Klart är dock att laddstationen kräver mycket ström, och därför bör man vara försiktig med valet. En kraftfull enhet är bekväm att använda och en bra investering, men den är inte heller trevlig att använda om huvudsäkringen löser ut. En skicklig elektriker kan kartlägga och mäta situationen mer exakt. Elbolagen erbjuder även en tjänst där man kan uppskatta befintlig kapacitet för laddning av utrustning. I många hus kan även säkringens storlek ökas, men ibland kräver en ökning av effekten schaktarbeten om dimensioneringen av huskabeln inte räcker till för önskad effekt.

Bostadsrättsföreningar och företag installerar vanligtvis ett system där belastningen kan begränsas. Det brukar inte vara rimligt att dimensionera ett fält på t ex 40 laddstationer så att alla laddar med 22kW effekt. Det finns många lösningar för lastfördelning och den bästa lösningen är alltid fallspecifik. I de finaste systemen anpassas effekten hela tiden efter hela fastighetens förbrukning.