Kontakta oss och begär offert!

Ta kontakt

Sök

Ansök på sajten

Liquid error (layout/theme line 261): Error in tag 'section' - 'mega-menu-1' is not a valid section type Liquid error (layout/theme line 264): Error in tag 'section' - 'mega-menu-2' is not a valid section type

Laddlösningar i en bostadsrättsförening

I och med den kraftiga ökningen av antalet elbilar måste allt fler bostadsföretag tänka till och i många fall även besluta om en framtida laddlösning.

Det kan vara svårt för en bostadsrättsförening att fatta beslut, eftersom antalet elbilar oftast är i minoritet. Många företag tar dock redan nu hänsyn till vikten av att vara redo för laddning, vilket ökar värdet på lägenheten. I praktiken är frågan väldigt relevant för ägaren av en elbil, och många utelämnar helt sådana lägenheter från köpprocessen där ett laddningssystem inte ens finns i planerna.

ARA:s stöd som fortfarande är 35 % av systemet är aktuellt även för bostadsrättsföreningen, dock max 90 000 euro per bostadsrättsförening och 4 000 euro/ laddkapacitet för laddstationen. Men även i ett stort företag resulterar detta också i en betydande infrastrukturuppgradering, vilket vanligtvis också är obligatoriskt. Support finns för närvarande tillgängligt när antalet laddpunkter är fem eller laddinfrastruktur är tillgänglig för alla boende. Dessutom måste laddningsstandbyeffekten vara minst 11kW. Lasthantering rekommenderas men krävs inte för support. Mer information https://www.ara.fi/latausinfra-avustus . Framtiden för stödet går bara att gissa, men för ett år sedan var stödet som mest 50%, så vår egen gissning är att stödet sakta kommer att minska. Å andra sidan räknar vi inte med att det slutar snabbt eller helt inom en snar framtid.

Vi har besökt ett stort antal bostadsrättsföreningar och i princip i alla projekt, utöver infrastrukturen, kommer samma saker i förgrunden, det vill säga att organisera fakturering, lasthantering och jämlikhet mellan aktieägarna. Det är viktigt att den bästa lösningen nästan alltid är platsspecifik. Det finns betydande skillnader i de bästa lösningarna beroende på objekt. Målet är trots allt det bästa möjliga alternativet vad gäller kostnader på lång sikt, tillräckligt bra laddkraft, enkel fakturering och uppfyllandet av byggsällskapets övriga mål.

Det finns vanligtvis två alternativ för att organisera fakturering, ett molnbaserat ledningssystem och en lokal mätare (eller anslutning till din egen elanslutning). Mätaren måste alltid läsas av då och då, och det orsakar också stora kostnader och problem på vissa ställen.

Generellt sett är ett molnbaserat system också nödvändigt på lång sikt när du använder ditt eget abonnemang på grund av lasthantering. Även om laddapparaterna skulle kunna kopplas till en egen elmätare och separat fakturering inte behövs så kommer förr eller senare kapaciteten på bostadsbolagets huvudanslutning upp och då är lasthantering obligatorisk. Det bör noteras att laddningssystemet kan fungera perfekt även i flera år utan lasthantering. Någon gång överstiger dock antalet laddare vid toppeffekt hela fastighetens kapacitet och situationen kan då bli mycket svår. I praktiken kan hela systemet behöva förnyas och den gamla utrustningen blir praktiskt taget oanvändbar. Om leverantören av avgiftssystemet inte har varit tillräckligt kunnig eller leverantören inte har tänkt på frågan på så lång sikt kommer det ofta att finnas en stridssituation framför sig. En av de viktigaste fördelarna med Woltti-systemet jämfört med konkurrerande system är lasthantering på flera nivåer, som också kan baseras på oberoende elmätning vid olika kritiska punkter. Det kan finnas ett obegränsat antal mätpunkter och den nödvändiga algoritmen kan också definieras exakt enligt målet.

Lasthantering är nödvändig i nästan alla byggsamhällen, men en lösning kan nästan alltid hittas. Om kapaciteten är knapp är det generellt sett bättre att bygga upp laddstationernas kapacitet i 3 faser. Då finns alltid bästa möjliga kraft tillgänglig. Fördelen med molnbaserad lasthantering är enkel modifierbarhet, t ex är det enkelt att installera nya enheter och kräver inte omkonfigurering av hela systemet. Användningen av långsam laddning (1-fas, max 3,7kW, "värmestolpsladdning") är motiverad på vissa platser, särskilt om förnyelsen av infrastrukturen planeras i alla fall i framtiden och en snabb och kostnadseffektiv lösning är önskas, och kablaget möjliggör åtminstone rimlig effekt. Vår uppfattning är dock att en helt elbil kräver något annat än 1,8kW! Detta kan du testa själv på vintern, då uppvärmning av batteriet också kräver energi och mer energi går åt vid körning.

Även aktieägarnas jämlikhet är ibland en svår fråga, då inte alla invånare nödvändigtvis har samma möjligheter att ta betalt (t.ex. ett begränsat antal parkeringsplatser eller garage). I praktiken brukar dock elbilsanvändaren acceptera att laddningstillgängligheten också betalas på något sätt. Att köra med el är trots allt fortfarande överkomligt till nuvarande priser på bensin och el, om det inte finns extra mellanhänder i elpriset. Som en praktisk lösning rekommenderar vi att behålla laddstationen ägd av bostadsrättsföreningen och fakturera användaren per månad (vilket täcker kostnaden inom t.ex. 10 år). Elprissättningen bör sättas så att den täcker bostadsbolagets kostnad för el. På så sätt undviks många utmaningar, t ex gällande bolagsordningen. I dessa frågor tänker bostadsrättsföreningen givetvis alltid saken ur sin egen synvinkel på bästa sätt med hänsyn till de egna aktieägarnas intressen.

Projekt ska alltid förberedas noggrant, antalet skickliga konstruktörer växer hela tiden och det finns fler och fler alternativ inom laddningssystem. De nuvarande laddstationerna är smarta och installationen är tydlig. För nya stationer krävs oftast bara el och internet, inga separata lasthanteringscentraler behövs som en del av nya laddstationer. Vad gäller systemet så rekommenderar vi ett OCPP-kompatibelt system, då är man inte helt bunden till en leverantör och oftast är nya tjänster lätt tillgängliga för laddstationer (när bilarna bara stödjer dem). När det gäller OCPP-kompatibla laddstationer växer utbudet hela tiden, det finns betydande skillnader mellan olika stationer och det är värt att överväga de olika alternativen noggrant och rådfråga en kompetent systemleverantör. Uppdatering av laddstationer rekommenderas också, branschen är mitt uppe i en betydande utveckling. Även bilar uppdateras flera gånger om året, utan uppdatering av laddstationen kommer åtminstone de nya tjänsterna inte att användas. Uppdatering är också möjligt lokalt, men molntjänsten erbjuder en ytterligare fördel här.

Viktiga nya framtidens tjänster inkluderar t.ex. Plug-and-Charge (bilen känner igen sig själv, inga fler RFID-kort behövs), VTG (V2G, Vehicle-To-Grid, användning av bilens batteri som energilagring) och användning av solel och andra förnybara energikällor för laddning. Det är också möjligt att utnyttja elprisfluktuationer i tidpunkten för laddning, vilket kan leda till betydande ekonomiska besparingar. Även inom dessa områden är Woltti-tjänsten en pionjär.

Mer om framtiden för dessa och OCPP i nästa blogg.